Our Story

Be Informed. Be Smart. Be Sure.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean feugiat dictum lacus, ut hendrerit mi pulvinar vel. Fusce id nibh at neque eleifend tristique at sit amet libero. In aliquam in nisl nec sollicitudin. Sed consectetur volutpat sem vitae facilisis. Fusce tristique, magna ornare facilisis sagittis, tortor mi auctor libero, non pharetra sem ex eu felis. Aenean egestas ut purus nec vehicula. Morbi eu nisi erat. Nam mattis id lectus sit amet mattis. Suspendisse eget tristique neque

Working Hours

Monday - Friday 09:00AM-17:00PM
Saturday - Sunday CLOSED

Latest News

    No posts were found.

Omhoog

Projectontwikkeling – nieuwe trends in de financiële wereld

CVFOBlogs Projectontwikkeling – nieuwe trends in de financiële wereld

Projectontwikkeling – nieuwe trends in de financiële wereld

Ons relatief kleine land laat een gezonde groei zien: we worden gemiddeld ouder en we zijn met meer. Tegelijkertijd is er winkel- en kantoorruimte over doordat we vaker online winkelen en regelmatiger vanuit huis werken.

 
Als we de genoemde trends naast elkaar leggen, is het heel logisch dat we leegstaande winkelpanden en kantoorpanden transformeren naar woningen en gecombineerde zorg- & woonruimten. Met andere woorden: projectontwikkeling.

 

Wie betaalt voor deze transformatie?

Van wie komt de financiering voor de koop en/of de ontwikkelingskosten om de benodigde vergunningen te krijgen? Wie bekostigt (indien nodig) het wijzigen van het bestemmingsplan zodat de plannen ook daadwerkelijk uitgevoerd kunnen worden?

 
Voor banken is een projectontwikkeling een lastig en vaak (te) risicovol traject dat logischerwijs niet binnen hun beleid past. Dit is in een later stadium anders. Als de bestemming eenmaal gewijzigd is en de vergunningen zijn afgegeven, kan de bank vaak wel financieren. Er moet dan echter een andere financiering komen totdat de vergunningen binnen zijn.

 
In de afgelopen jaren kregen wij vaak de vraag binnen deze trend een creatieve financieringsoplossing te realiseren. Maar wie benader je daarvoor?
 

 

Een veel gebruikte oplossing bij projectontwikkeling

Indien eigen geld ontoereikend is, kom je uit bij alternatieven, zoals bij particuliere investeerders. Deze mensen hebben vaak zelf al ervaring met onroerend goed en soms ook met een vorm van projectontwikkeling. Naast kapitaal beschikken ze dus vaak over relevante kennis en ervaring op dit gebied. Hierdoor hebben zij ook een netwerk aan aannemers, architecten en bouwkundigen die kunnen helpen bij het ontwikkelen van een project. Vooral voor ondernemers die nog geen of weinig ervaring met projectontwikkeling hebben, is dit een extra voordeel dat een particuliere investeerder biedt.
 

 

Hoe ziet zo’n oplossing eruit?

Vanwege het hogere risicokarakter en de relatief korte looptijd van een lening vraagt een particuliere investeerder een relatief hoge vergoeding. Dit kan in de vorm van een hoge rente of een lage rente in combinatie met een winstverdeling (zodat u de rente tijdens de looptijd goed kunt blijven betalen). Op die manier loopt u samen risico en verdeelt u ook samen het rendement. Dit vergroot het partnerschap met uw investeerder: met een groter belang bij het slagen van uw project zal hij of zij nog meer bereid zijn om kennis te delen en het eigen netwerk in te schakelen om te helpen bij de ontwikkeling en afronding van uw project.

 

 

Zelf toe aan projectontwikkeling?

Bent u zelf bezig met of geïnteresseerd in projectontwikkeling en wilt u meer weten over de mogelijkheden om uw plannen te financieren? Neem dan contact met ons op.

 

Peter Vonk

Ik ben optimistisch, creatief en vasthoudend en krijg een kick van het realiseren van oplossingen.