
Uit de praktijk: financiering zonder bank
In april benaderde een ondernemer ons. Hij had een kapitaalbehoefte maar zijn bank wilde hem niet helpen. Konden wij wel wat voor hem doen?
Afwijzing van de bank
De ondernemer had een pand in een kustdorp in de regio. Hierop rustte een financiering. Een aanvraag voor een aanvullende financiering (100.000 euro) wees de bank af. “Waarom is dat toch?” vroeg de ondernemer zich af. “Ik ben al veertig jaar klant bij deze bank en heb overwaarde op het pand.”
Een bank kijkt echter niet op die manier naar een financiering. Vaak wordt eerder gekeken naar de waarde van het beleggingspand. Dit wordt gedaan op basis van huurstromen, die helaas niet heel hoog zijn. Omdat deze ondernemer daarnaast een pensioen en AOW als enige inkomen had, dacht de bank dat hij eventuele tegenvallers niet op zou kunnen vangen.
Hoe maakten wij het verschil?
Via CvFO vonden wij een particuliere belegger. Deze belegger zag een financiering zeker zitten. In de vorm van een aflossingsvrije lening met 6% rente kon de ondernemer dus alsnog de extra financiering op het pand krijgen.
In percentages is deze lening duurder dan bij de bank. Dit hangt onder meer samen met het verhoogde risico dat de particuliere belegger loopt. We hebben gekozen voor een aflossingsvrije lening zodat de ondernemer tussentijds boetevrij (een deel van) zijn lening kan aflossen. De bank zou bijvoorbeeld in de toekomst de lening kunnen heroverwegen.
In het kort: de belegger krijgt een goed rendement, en de ondernemer krijgt toch nog een lening. Al met al is dit een win-win-situatie voor een financiering zonder bank!
Financieringsoplossing
Op het moment dat banken een lening afwijzen, komen ondernemers vaak bij ons. Wij kijken graag verder naar alle mogelijkheden. In dit voorbeeld bleek een particuliere belegger de oplossing. In andere situaties kunnen we opnieuw met de bank in gesprek gaan.
We zeggen het graag: er is altijd een oplossing, ook voor een financiering zonder bank.