Our Story

Be Informed. Be Smart. Be Sure.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean feugiat dictum lacus, ut hendrerit mi pulvinar vel. Fusce id nibh at neque eleifend tristique at sit amet libero. In aliquam in nisl nec sollicitudin. Sed consectetur volutpat sem vitae facilisis. Fusce tristique, magna ornare facilisis sagittis, tortor mi auctor libero, non pharetra sem ex eu felis. Aenean egestas ut purus nec vehicula. Morbi eu nisi erat. Nam mattis id lectus sit amet mattis. Suspendisse eget tristique neque

Working Hours

Monday - Friday 09:00AM-17:00PM
Saturday - Sunday CLOSED

Latest News

    Er zijn geen berichten gevonden.

Omhoog

Zakelijke financieringsoplossingen – de 5 trends van 2020

CVFOBanken Zakelijke financieringsoplossingen – de 5 trends van 2020

Zakelijke financieringsoplossingen – de 5 trends van 2020

Technologische ontwikkelingen zorgen voor nieuwe online aanbieders: er zijn dus steeds meer mogelijkheden om een financieringsoplossing te realiseren. Wij schetsen daarom graag 5 trends in 2020 voor zakelijke financieringsoplossingen.

 

1. Stapelfinanciering

Sinds de kredietcrisis en de daarop volgende toegenomen regelgeving voor banken – die onder meer hogere buffers aanhouden – is het steeds moeilijker geworden om één financier te vinden voor uw kapitaalbehoefte. Hierdoor is het verstandig om als ondernemer uw kapitaalbehoefte in stukjes te knippen: een zogeheten stapelfinanciering.

 

Hoe werkt dit in de praktijk? U kunt bijvoorbeeld uw debiteuren bij een factormaatschappij financieren, uw inventaris bij een leasebedrijf, uw bedrijfspand bij een bank, en uw groei-investeringen bij een business angel.

 

Stapelfinanciering heeft twee belangrijke voordelen:

  1. U kunt een hoger bedrag ophalen, aangezien de verschillende financiers zich richten op activa waar ze verstand van hebben. Hierdoor kunnen ze beter de risico’s inschatten en meer verstrekken als de risico’s acceptabel zijn.
  2. Als er één schaap over de dam is, volgen er meer. Financiers zijn eerder bereid een lening te verstrekken als blijkt dat een andere partij ook meedoet. Een belangrijk aandachtspunt hierbij is de verdeling van de zekerheden.

 

 

Verdieping: Gestapeld financieren, hoe werkt dat?

 

 

Trend 2: online leenplatform

Online platformen zijn geschikt voor ondernemers die op zoek zijn naar een oplossing voor een tijdelijke kredietbehoefte. Dit kan bijvoorbeeld als overbrugging dienen voor een bancaire financiering die meer tijd kost om rond te krijgen. Ook kan het een optie zijn bij bedrijven met een seizoensgebonden inkoopperiode, die een jaarlijkse piek in hun kapitaalbehoefte hebben. Een derde mogelijkheid: een lening voor bedrijven die snel hun personeelsbestand uitbreiden, iets wat zich pas na een aantal maanden terugverdient.

 

In deze gevallen zijn de voordelen van een leenplatform dat er snel gehandeld kan worden. Een ander voordeel is dat dergelijke platformen geen aandelen willen in uw bedrijf. Ze beoordelen uw kredietwaardigheid voornamelijk op uw cashflow en niet op uw ondernemersplan.

 

De funding van deze online leenplatformen wordt vaak gedaan door institutionele beleggers, pensioenfondsen en verzekeraars. Partijen als Spotcap, Funding Circle, Swishfund bieden dergelijke oplossingen voor ondernemers die een snelle financiering zoeken, vaak al binnen 48 uur. Zij zijn geschikt voor wie bedragen zoekt tussen de 10.000 en 300.000 euro.

 

 

Trend 3: crowdfunding

Een andere vorm van een Online leenplatform is crowdfunding. Jaarlijks worden records gebroken wat betreft het aantal leningen dat ondernemers via crowdfunding ophalen. Er zijn tientallen platformen, waarvan enkele zeer succesvolle en een groot aantal beperkt succesvolle. Nadat in de beginjaren enkele financiele cowboys gebruikmaakten van gebrek aan regulering professionaliseert de crowdfundingbranche nu in rap tempo.

 

Voor MKB’ers met een kapitaalbehoefte van 50.000 tot  1.000.000 euro is crowdfunding een interessante optie. Dit geldt met name voor bedrijven die consumenten als doelgroep hebben, aangezien de meeste crowdfunders consumenten zijn: uw financiers zijn daarmee ook meteen uw potentiële klanten en ambassadeurs.

 

Trend 4: business angels

Een business angel is vaak een (oud-) ondernemer, die een deel van zijn of haar vermogen in andere bedrijven wil investeren. Daarnaast zijn er extra’s die een business angel inbrengt, zoals een belangrijk netwerk aan contacten, veel kennis, en de nodige ervaring. Dat kan extra voordelig zijn als de investeerder goed bekend is in uw branche of met uw groeifase. Bedragen die business angels inleggen variëren meestal van 25.000 tot 1.000.000 euro.

 

Regelmatig zijn er verschillende business angels die gezamenlijk investeren in ondernemingen. Hierdoor brengen zij nog meer expertise in en zorgen zij ook beter voor hun eigen belangen omdat meer paar ogen mee kijken met de ondernemer. Kaasstad Kapitaal uit Alkmaar is een voorbeeld van een groep business angels die gezamenlijk investeren in ondernemingen.

 

Deze financieringsvorm is vooral geschikt voor bedrijven van maximaal 5 jaar oud, die nog in de groeifase zitten en die de ervaring, betrokkenheid en het netwerk van de investeerder(s) willen benutten. Vanwege het grotere risico van investeren in kleine, snel groeiende ondernemingen verlangen angel investors doorgaans wel een hoger rendement over hun investering.

 

 

Trend 5: revenue-based financing

Een nieuwe trend bij financieringen door business angels is die van op omzet gebaseerde financiering, waarbij u uw financier als rendement een percentage van de omzet vergoedt. In de regel gaat het om 2 tot 5%. De vergoeding loopt door tot het vooraf overeengekomen maximale rendement is bereikt, en het maximale rendement wordt vaak bepaald op twee- tot driemaal het ingelegde bedrag.

 

Het voordeel voor de financier is dat hij de verstrekte financiering sneller terug heeft verdiend dan bij een financiering via aandelen. Het voordeel de ondernemer is met name dat u geen aandelenbelang hoeft te verstrekken aan de financier. Als de omzet even minder is, loopt bovendien de aflossingsverplichting terug.

 

Deze vorm van financiering is het meest geschikt voor startups met (concreet zicht op) omzet en stevige marges. Wanneer die ontbreken, is deze vorm van financiering risicovol.

 

 

Wat zijn de beste financieringsoplossingen voor u(w bedrijf)?

Welke oplossing het beste bij u past, is heel specifiek aan uw situatie gebonden. Heeft u als startup een groot bedrag nodig en verwacht u stevige marges? Dan zijn revenu-based financing en business angels aantrekkelijke opties. Zoekt u een snelle en eenvoudige financiering zonder veel administratieve rompslomp en voor een wat lager bedrag? Dan is een online leenplatform een interessante optie. Zijn uw klanten vooral consumenten? Dan kan crowdfunding de meest interessante optie blijken. Ook wordt vaak gekozen voor een combinatie van de verschillende financieringsmogelijkheden.

 

Wilt u eens vrijblijvend sparren over uw mogelijkheden? Dat kan via Peter of Roelf.

Peter Vonk

Ik ben optimistisch, creatief en vasthoudend en krijg een kick van het realiseren van oplossingen.