Our Story

Be Informed. Be Smart. Be Sure.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean feugiat dictum lacus, ut hendrerit mi pulvinar vel. Fusce id nibh at neque eleifend tristique at sit amet libero. In aliquam in nisl nec sollicitudin. Sed consectetur volutpat sem vitae facilisis. Fusce tristique, magna ornare facilisis sagittis, tortor mi auctor libero, non pharetra sem ex eu felis. Aenean egestas ut purus nec vehicula. Morbi eu nisi erat. Nam mattis id lectus sit amet mattis. Suspendisse eget tristique neque

Working Hours

Monday - Friday 09:00AM-17:00PM
Saturday - Sunday CLOSED

Latest News

    Er zijn geen berichten gevonden.

Omhoog

Hoe lossen adviseurs een financieringspuzzel op? 

CVFOBanken Hoe lossen adviseurs een financieringspuzzel op? 

Hoe lossen adviseurs een financieringspuzzel op? 

Iedere financieringsvraag is uniek, net als de mensen die de aanvraag doen. Het is dan ook een uitdaging om in elk situatie de beste oplossing te vinden. Hoe lossen adviseurs zo’n financieringspuzzel op? 

 

In oktober 2018 publiceerde het onderzoeksconsortium Gestapeld Financieren een rapport met enkele opvallende conclusies. U kunt hier onder meer lezen op basis van welke kennis en kunde financieel adviseurs van mkb-bedrijven bepalen welke financieringsbronnen zij voor hun opdrachtgevers benaderen. Ook interessant: er bestaat duidelijk geen ‘beste’ financieringsoplossing.

 

Meest voorkomende financieringsvragen

Werkkapitaal en kortetermijnfinanciering staan volgens het rapport ver bovenaan bij financieringsaanvragen. Daarna volgt groeifinanciering. Opvallend genoeg wordt herfinanciering nauwelijks genoemd.

 
Bij CvFO zien wij de meeste aanvragen voor de financiering van start-ups, scale-ups, zwaar-weer-trajecten en vastgoedfinancieringen.

 

Wie is de beste financier?

De banken hebben volgens het rapport een voorkeurspositie bij adviseurs voor het aanvragen van leningen voor hun opdrachtgevers. Dit komt door het netwerk, het verleden, het tarief en de kennis van de adviseurs. Ook bij CvFO maken we gebruik van bancaire financieringen. Het klopt namelijk dat er bij banken veel waardevolle kennis en ervaring zit. 

 
In het rapport vormen crowdfunding, factoring en leasing daarnaast ook regelmatig een financieringsoplossing.

 

Financiers in de praktijk

Naast banken worden factoring en leasing ook daadwerkelijk gebruikt. Over crowdfunding verschillen de diverse adviseurs echter van inzicht. Ook wordt duidelijk dat de gemiddelde adviseur maar een klein palet van financieringsvormen toepast. Met name kennis en ervaring over subsidies ontbreekt. Gestapeld financieren vinden de meeste adviseurs passend voor grotere financieringen van € 500.000 en hoger.

 
Bij CvFO maken wij relatief veel gebruik van ons netwerk aan informal investors voor start-ups, scale-ups en vastgoedfinancieringen, die vaak niet passen binnen het financieringsbeleid van de banken. Daarnaast vinden wij crowdfunding heel passend bij ondernemingen die producten en diensten aanbieden voor een brede doelgroep. Een brede groep financiers, zoals bij crowdfunding, levert ook meteen een brede groep fans en potentiële klanten op voor de onderneming. Een win-win-situatie dus.

 

Van A naar B – naar de oplossing van de financieringspuzzel

Bij het proces van de financieringsaanvraag lijkt het netwerk van de adviseur dominant. Nieuwe aanbieders en nieuwe technologie (fintech) lijken hier weinig verandering in te brengen.

 
Het tijdsaspect speelt hierbij een belangrijke rol. De financieel adviseur moet in een beperkte tijd een goede afweging maken en dit kan een optimale financieringskeus belemmeren. Bij minder tijd overweegt men tenslotte maar een beperkt aantal opties.

 
Ook vanuit CvFO maken wij beperkt gebruik van nieuwe (online) aanbieders. Onze eerste stap is ons grote netwerk bij financiers in Noord-Holland. Per aanvraag bespreken wij met de ondernemer bij welk type financier de aanvraag het beste past en wat de passende en gangbare condities zijn. Dat brengt ons bij een volgende interessante conclusie: die over de ‘perfecte’ financieringsoplossing.

 

De beste financieringsoplossing bestaat niet

Bij de mkb-adviseur staat volgens het rapport niet de optimale financieringsoplossing centraal, maar een tevreden klant, die zelf bekend moet zijn met de aangeboden financieringsvorm.

 
De analyses tonen tevens aan dat adviseurs de optimale financieringsvormen volgens de pecking order theory meestal niet volgen. Bankfinancieringen zijn zo dominant, dat het vrijmaken van intern kapitaal binnen de onderneming door bijvoorbeeld leasing en factoring veel minder wordt toegepast. Ook family, friends and fans, volgens Rao en Kumar (2015) de eerste stap in de financiering, komt bij de mkb-adviseurs weinig terug.

 
Via CvFO gaan we daarmee vaak tegen de draad in. Wij denken dat dit vooral wordt veroorzaakt doordat het netwerk van veel adviseurs vooral bestaat uit collegabankiers. Na 10 jaar hebben wij een uitgebreid netwerk aan informal investors, een mooie aanvulling op het ‘standaard’netwerk van bankiers, crowdfunders, leasemaatschappijen en factormaatschappijen. In combinatie met de juiste financieringscondities en heldere afspraken resulteert dit in meer financieringsoplossingen.

 

Over het onderzoek

Voor de liefhebbers is het volledige rapport hier te downloaden.

Peter Vonk

Ik ben optimistisch, creatief en vasthoudend en krijg een kick van het realiseren van oplossingen.