Our Story

Be Informed. Be Smart. Be Sure.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean feugiat dictum lacus, ut hendrerit mi pulvinar vel. Fusce id nibh at neque eleifend tristique at sit amet libero. In aliquam in nisl nec sollicitudin. Sed consectetur volutpat sem vitae facilisis. Fusce tristique, magna ornare facilisis sagittis, tortor mi auctor libero, non pharetra sem ex eu felis. Aenean egestas ut purus nec vehicula. Morbi eu nisi erat. Nam mattis id lectus sit amet mattis. Suspendisse eget tristique neque

Working Hours

Monday - Friday 09:00AM-17:00PM
Saturday - Sunday CLOSED

Latest News

  Er zijn geen berichten gevonden.

Omhoog

Als ondernemer sparren in coronatijd

CVFOBlogs Als ondernemer sparren in coronatijd

Als ondernemer sparren in coronatijd

Veel ondernemers hebben liquiditeitsspanningen als gevolg van de coronamaatregelen. Vooral de horeca heeft het zwaar. Inmiddels zien we wat meer licht aan het eind van de tunnel, maar het langetermijneffect van Corona blijft onzeker. Voor ons is sparren in coronatijd dan ook iets wat we veel met ondernemers doen. Welke zekerheden kunnen we bijvoorbeeld wél bieden? En hoe smeedt u slimme (ondernemers)plannen in crisistijd?

 

Zoals gezegd wordt met name de horeca-ondernemer geraakt door de coronacrisis. Begin april raakten wij dan ook in gesprek met een van onze bestaande klanten uit de horecawereld. Niet geheel verrassend betrof het een vraagstuk over de liquiditeit op korte termijn. Er was lichte paniek over het ontbreken van inkomsten, zeker omdat de vaste en deels variabele lasten doorliepen. De vraag naar ons was helder: hadden wij een financieringsoplossing om deze periode te overbruggen?

 

Eerste stap

Samen met de ondernemer brachten wij de situatie in kaart. Hierbij besteedden we zowel aandacht aan de korte als de middellange termijn. Veel van de vragen die wij op zo’n moment met ondernemers doornemen, zijn daarbij in meerdere situaties slim toepasbaar – dus ook voor periodes búiten crisistijd.

 

Intelligente inventarisatie

De vragen die wij onder meer doornemen (zie onder) geven inzicht in de huidige situatie en de kansen en (financierings)oplossingen die er zijn.

 

 • Wat zijn de gevolgen van de huidige situatie/crisis op korte termijn? En op (middel)lange termijn?
 • Zijn jullie gemotiveerd om door te gaan?
 • Hoe is jullie exploitatie voor de coronaperiode?
 • Welke maatregelen dienen jullie te nemen in de bedrijfsvoering en gaan deze uiteindelijk leiden tot een sluitende exploitatie?
 • Welke overheidsmaatregelen hebben jullie tot op heden ingezet?
 • Zijn er afspraken (te maken) met jullie huidige financier(s), bijvoorbeeld over uitstel van aflossingsverplichtingen?
 • Zijn er afspraken met de verhuurder van jullie pand (mogelijk), zoals een tijdelijke huurverlaging, huurvrije periode of opschorting van de huur?
 • Hoe ‘vast’ zijn jullie personeelskosten?
 • Wat is jullie huidige liquiditeitspositie (zowel zakelijk als privé)?

 

De horecaondernemer in kwestie had onder meer gebruikgemaakt van de eenmalige TOGS-gift en TOZO-inkomensondersteuning. Inmiddels lag er ook vanuit de bestaande financier een aanbod om de bedrijfslening voor een periode van zes maanden vrij te stellen van aflossing.

 

We hadden een duidelijke inventarisatie en ook bleken er al enkele oplossingen. Toch bleef er nog enige onzekerheid over de liquiditeitspositie. Was bovenstaande voldoende om de crisis te overleven?

 

De coronacrisis overleven als ondernemer

Er was inmiddels zicht op het openstellen van terrassen en restaurants, maar nog niet op de bereidheid van klanten om weer te gaan consumeren. Alhoewel er dus van een aantal basisvoorzieningen gebruik was gemaakt, was nog behoefte aan een financieel plan B.

 

Op ons advies heeft de ondernemer de TOZO-1-bedrijfslening als back-up aangevraagd. Aanvullend zochten wij contact met de bank voor een bedrijfskrediettoezegging – en die volgde.

 

Deze twee acties gaven de nodige rust om de volgende maanden de ontwikkelingen aan te zien en evengoed weer met goed gevoel te kunnen ondernemen. Door het beroep op de TOZO-2-regeling is er inkomensondersteuning, en ook de nieuwe TVL-regeling (Tegemoetkoming vaste lasten) staat vast. Tot slot houdt de ondernemer de toezegging van de bank voor een eventueel bedrijfskrediet achter de hand.

 

Kansenspreiding

Voor de komende periode ontstond een zekere rust zodat de ondernemer zich weer volledig met de bedrijfsvoering kon bezighouden. Bovenstaande laat zien dat begeleiding bij een goede inventarisatie van de coronagevolgen toch rust in onzekere tijden kan ontstaan – en dat zonder verhoging van de structurele bedrijfskosten. Dit maakt een passende exploitatie in de toekomst mogelijk.

 

Ook horeca-ondernemer?

Of heeft u een andere financiële vraag? Neem vrijblijvend contact met ons op om even te sparren – ook in coronatijden geloven wij dat er altijd een financiële oplossing is.

Peter Vonk

Ik ben optimistisch, creatief en vasthoudend en krijg een kick van het realiseren van oplossingen.